Psykologi avslöjar vad det betyder om du föredrar att stanna hemma istället för att gå ut med dina vänner

I vår snabbt föränderliga värld omformar teknikutvecklingen hur vi umgås – på sätt vi knappt kunde ana för ett par år sedan. Tekniken gör vardagen smidigare och mer effektiv, men den medför också nya svårigheter som påverkar hur vi känner vänskap och våra relationer (och även vårt psykiska mående).
Teknik och våra relationer
Teknikens framsteg gör att vi stannar hemma oftare än tidigare. När digital kommunikation tar över blir det färre riktiga möten ansikte mot ansikte. Oavbrutna notiser och videosamtal kan göra att våra samtal känns ytliga (som om djupet minskar med varje ping), vilket bland annat påpekas i Psychology Today med citatet “prestationsbonusar distraherar från kollegor”. Det här visar hur arbetsrelaterade incitament kan försvaga vänskapen.
När vi umgås mindre direkt växer också känslan av ensamhet. Utan delade skratt och ögonkontakt blir banden mellan oss mindre starka, och sådan vänskap känns ofta mindre givande.
Jobbets intensitet
Arbetslivet har blivit mycket intensivt, vilket gör att många tenderar att lägga sociala aktiviteter åt sidan. Flexibla arbetstider och snabba mål gör att avståndet mellan kollegor och vänner ökar. Det är inte ovanligt att man efter en lång dag på jobbet inte orkar eller känner lusten att träffa människor, även om vi innerst inne behöver varandras sällskap.
Så även förändringar inom familjestrukturen gör det svårare att få ihop tillfällen att ses. När man ska jonglera mellan föräldraansvar och att ställa upp för andra i släkten, blir det ofta knappt med utrymme för träffar utanför hemmet. Det är en ständig kamp att hitta balansen mellan lugn egen tid och att umgås med andra.
Tankar om våra beteenden
Psykologiska studier visar att nya livsutmaningar – som att bilda familj och satsa på karriären – verkligen ställer om prioriteterna och hur mycket tid vi har för vänner. Många som är mer reserverade föredrar att vara ensamma för att hämta kraft, och den ensamheten kan ibland vara en grogrund för kreativitet (något som bland annat uttrycks på lapizzeriacombslaville.fr med att “Creativiteit komt soms voort uit deze momenten van eenzaamheid”).
Trots allt som händer blir det extra viktigt att planera in riktiga träffar. Ett fysiskt möte kan stärka relationerna på ett sätt som digitala lösningar inte riktigt klarar av. Att rita upp tydliga gränser mellan jobb och fritid hjälper oss att spara på de här värdefulla kontakterna.
Vänskap när livet känns tufft
Väven av vänskap spelar en stor roll när tiderna är hårda, även om fysiskt avstånd ibland kan skada stödet vi får. Därför är det smart att lägga tid och energi på att faktiskt träffas – att boka in träffar där man kan umgås på riktigt.
Enligt psykologin har trenden att vara hemma verkligen starka rötter. Ibland prioriterar vi att vila istället för att träffa vänner, men det är just de där utflykterna och stunderna tillsammans som kan ge en välbehövlig paus och känsla av avslappning.
Att ta sig an de här förändringarna kräver lite extra ansträngning, men det öppnar också upp för en djupare insikt om vad som verkligen räknas i livet. Genom att fundera över hur vi lever kan vi hitta bättre sätt att kombinera teknikens bekvämlighet med de verkliga mötena vi alla behöver för att må bra.