En studie från 2017 av forskare från universiteten i Toronto, Florida och Northwestern (i USA) visar ett spännande samband mellan när barn föds och hur de presterar i skolan. Studien, publicerad av National Bureau of Economic Research under titeln “L’âge de départ de l’école et le développement cognitif”, framhåller att något så enkelt som födelsemånad kan påverka barnens skolgång på olika sätt (en faktor som ofta förbises). Detta är särskilt relevant eftersom det pekar på hur skolornas uppbyggnad kan få långtgående följder för barnens utveckling och självkänsla.
Hur födelsedagen hänger ihop med skolresultat
Forskningen granskade hur barnens födelsemånad relaterar till deras skolframgångar. Resultaten visade att de barn som är födda i augusti hade svårare att hänga med, eftersom de är de yngsta i klassen i USA. På andra sidan presterade de barn som föddes i september allra bäst, något som kopplades till deras högre självförtroende och kognitiva färdigheter. För att komma fram till dessa slutsatser analyserades både skolresultat och kognitiva förmågor hos ungefär 1,2 miljoner barn i åldrarna 6 till 15 år. Genom att dela in barnen efter födelsemånad kunde forskarna tydligt se hur resultaten skiljde sig.
Skillnaderna mellan USA och Frankrike
Det är även intressant att notera hur skolstrukturerna skiljer sig åt i USA och Frankrike. I USA kan barn börja förskolan när de fyller fem år, vilket innebär att åldersspannet i en klass kan vara ganska stort. I Frankrike däremot får barnen börja skolan om de fyller tre år innan den 31 december samma år – ett annat sätt att se på åldersfördelningen i klassrummet. I Frankrike visade studien att barn födda i januari presterade bäst, medan de som föddes i december hade det tuffast (detta visar hur skolans startregler kan forma resultaten).
Vad experterna menar
Flera andra studier stämmer med dessa fynd. En Pisa-undersökning från 2020 visade att de yngsta eleverna ofta hade större svårigheter och löpte högre risk att behöva gå om en klass under grundskolan. Barndomspsykologen Lucie Rose förklarade att en åldersskillnad på tio månader i samma klass kan ge stora skillnader i både kognitiv utveckling och läsinlärning (en observation som verkligen väcker tankar). Hon sa: “Om du tar ett barn som är 10 månader yngre än sina klasskamrater i första klass så kan det innebära ganska stora skillnader när det kommer till både tänkande och läsning.”
Experterna menar också att den där sneda känslan som de yngre eleverna kan ha ofta minskar när tiden går. Även om skillnaderna är tydliga i början, så hinner eleverna vanligtvis komma ikapp när de väl har anpassat sig till skolan.
Studien understryker vikten av att förstå varje barns individuella mognadsnivå. Det ger oss en bra anledning att fundera på hur skolor kan utforma sin undervisning så att alla elever får det stöd de behöver, oavsett när de är födda. Föräldrar, lärare och politiker uppmanas att tänka igenom hur vi bäst kan bygga våra skolsystem för att ge framtida generationer de bästa förutsättningarna.