Nya vetenskapliga rön
Den senaste forskningen, som publicerades i Discover Food den 7 augusti 2024, leddes av Dr. Asaf Tzachor – grundaren och akademiska chefen för Aviram Sustainability and Climate Program vid Reichman University. Dr. Tzachor tillsammans med sitt team gjorde något som aldrig tidigare gjorts: de lyckades identifiera biologiskt aktivt vitamin B12 i spirulina. Det är särskilt intressant med tanke på att över en miljard människor världen över lider av vitamin B12-brist, ett problem som traditionellt sett har hanterats genom att äta kött och mejeriprodukter (men dessa livsmedel medför stora miljöbördor).
Internationella samarbeten och metoderna bakom
Forskningen var ett gemensamt projekt med team från Island, Danmark och Österrike. Spirulina odlades under noggrant kontrollerade fotosyntetiska förhållanden. Biomassan visade sig vara näringstät och innehöll inte bara aktivt vitamin B12 utan även andra bioaktiva föreningar med antioxidativa, antiinflammatoriska och immunstärkande egenskaper (vilka gynnar kroppens naturliga försvar). Institutioner som var med på projektet var bland andra Reichman University, University of Natural Resources and Life Sciences i Wien, Ruppin Academic Center, Danish Technological Institute samt MATIS på Island.
Ljusbaserad teknik och imponerande resultat
Med hjälp av fotonisk hantering – det vill säga att man ändrade ljusförhållandena på ett smart sätt – lyckades forskarna höja produktionen av aktivt vitamin B12 i spirulina. Resultatet blev en biomassa med vitamin B12-nivåer som motsvarar nötkött: 1,64 µg per 100 g i spirulina jämfört med 0,7–1,5 µg per 100 g i nötkött. Systemet utvecklades av VAXA Technologies på Island och ger dessutom en koldioxidneutral produktion.
Möjlig produktionsskala och framtida möjligheter
Genom att använda överskottsel från den tunga industrin på Island kan produktionen nå upp till hela 277 950 ton spirulinabiomassa per år. Detta ger ungefär 4555 gram aktivt vitamin B12 årligen – ett belopp som räcker för att tillgodose det rekommenderade dagliga intaget (RDA) för över 13,8 miljoner barn i åldern 1–3 år. Om produktionsscenariot byggs ut ytterligare skulle det kunna täcka RDA för över 26,5 miljoner barn i samma åldersgrupp samt över 50 miljoner barn i åldern 0–6 månader.
Vad det här betyder framöver
Upptäckten markerar ett stort steg mot att på ett hållbart sätt bekämpa global vitamin B12-brist samtidigt som vi minskar beroendet av miljökrävande kött- och mejeriproduktion. Dr. Asaf Tzachor uttryckte det så här: “Resultaten visar att fotosyntetiskt kontrollerad spirulina kan ge de nivåer av aktivt vitamin B12 vi behöver, vilket öppnar upp för ett miljövänligt alternativ till traditionella animaliska livsmedel.”
Den här forskningen banar väg för framtida studier och nya initiativ inom bioteknik – något som kan leda till en mer hållbar framtid både för hälsa och miljö. För oss som konsumenter innebär det att vi får fler kostalternativ som både är näringsrika och vänligare mot planeten.