4 tips som hjälpte mig att träna varje morgon och fördelarna jag märkte i min kropp: “Morgontränare kanske har en poäng”

Morgonträningens magi: En resa från nattuggla till morgonmänniska
Morgonträningens magi: En resa från nattuggla till morgonmänniska

I en vardag där tiden ständigt rusar iväg blir det nästan lika viktigt att fundera på när man tränar som hur man tränar. För många är tanken på att vara uppe innan solen gått upp långt ifrån lockande. Men tänk dig att en riktig nattuggla bestämmer sig för att ge morgonträningen en chans – vad skulle det leda till? Den här artikeln bjuder på både personliga erfarenheter och vetenskapliga fakta från just ett sådant experiment.

Min bakgrund och utmaningen jag tog mig an

Som tonåring och ung vuxen var tävlingsidrotten en stor del av vardagen. Då var det sällan morgonpass som gällde – på gymnasiet tränade jag på eftermiddagen och på universitetet mellan sen morgon och tidig eftermiddag. När arbetet tog över blev kvällsträning det normala. Att vara en nattuggla med Lyme-sjukdom (vilket innebär att man känner sig extra trött) gjorde det ännu svårare att tänka sig morgonträning.

Trots allt bestämde jag mig för att under en vecka prova på att träna varje morgon. Varje pass varierade mellan löpning – vanligtvis mellan 6-11 km – och styrketräning. För att hålla mig på banan betalade jag faktiskt för träningstimmar (en smart knep för att skapa ansvar och hålla motivationen uppe).

Fördelarna med att träna på morgonen

Forskning visar att det finns många fördelar med att börja dagen med träning. En studie som publicerades 2024 i Journal of Health Psychology visar att morgonsol kan göra underverk för sömnen (det är faktiskt inte så konstigt, tänk på hur mycket bättre man känner sig efter lite dagsljus). Dessutom visar Journal of Physiology 2023 att en vardaglig morgonpromenad hjälper till med att få koll på blodtrycket, insulinhanteringen och den metaboliska hälsan.

För den som bestämde sig för att ge morgonträningen en chans blev belöningen stor, trots att det först kändes jobbigt att lämna sängen tidigt. Redan efter fyra dagar blev det lättare att möta morgonen – tack vare Mel Robbins 5-sekundersregel (en enkel metod mot den där snoozeknappen).

Mina upplevelser och lärdomar

Träningen på morgonen handlade inte bara om fysisk form; den gav en känsla av lugn mitt i stadens alla stress. Det blev också tid för en ordentlig frukost efter passet, vilket satte en skön takt för resten av dagen. Känslan av att vara mer avslappnad och ha mer energi senare under dagen var verkligen något att ta med sig.

Jag märkte även en förbättring på det mentala planet. Regelbunden träning hjälpte mig att skingra dimman som kom med Lyme-sjukdomen (något som kan vara riktigt jobbigt att hantera). Enligt en studie från 2021 i Journal of Clinical Medicine kan träning ge skärpt minne och bättre koncentration – och min egen upplevelse bekräftade detta.

Tips för den som vill bli morgonmänniska

Det är aldrig helt lätt att ändra sina vanor, men här kommer några tips som hjälpte mig på vägen. För det första är det smart att ha ett tydligt mål med sin morgonträning samt att göra en liten förberedelse redan kvällen innan för en smidigare start. Att ha någon att hålla sig ansvarig (en träningskompis kan göra underverk) och att sätta upp realistiska mål gör att förändringen känns hanterbar.

Det är också bra att inse att det är en riktig utmaning att ändra sitt mönster – man måste acceptera att det blir tufft ibland. Under den här resan insåg jag hur mycket små förändringar, steg för steg, faktiskt kan göra skillnad.

Morgonträning ger inte bara fördelar för kroppen, utan även för humöret och sinnesstämningen, och kan ändra ens livsstil på många positiva sätt. För den som ofta känner sig trött eller har svårt att få bukt med sin mentala dimma, kan en ny vana med morgonträning vara nyckeln (på ett ganska enkelt sätt) till ökad livskvalitet och välmående.